Tag børnene med på skiferie

Tak børnene med på ski men lad det være en leg for dem…..

Hvis familiens første skiferier skal blive en succes, skal børnene opleve skiturene som en leg, og de skal have udstyr, der er varmt og behageligt.

Men også andre vigtige forudsætninger skal være opfyldt. Skiskolen er en af dem. Børnene skal være fire år for at starte på skiskole, men der er også 3-årige, der kan klare det. Det afhænger først og fremmest af motorikken.

Benyt dig af skiskolen
– Skiworld anbefaler varmt, at børnene kommer på skiskole – også selv om forældrene har stået på ski i mange år. Skilærerne har særlige metoder og har lært at undervise børn i skiløb. Det handler bl.a. om ikke at forklare ret meget, men at vise og gennem forskellige lege og øvelser at få børnene til at gøre det rigtige.

Nogle forældre synes, at skiskolen leger for meget med børnene og instruerer for lidt, men det er altså den eneste rigtige måde at lære børnene skiløb på. De har ikke en kropsforståelse som gør, at de forstår, hvad de skal gøre med forskellige dele af kroppen.

La’ vær’ at blande dig
– Det er vigtigt at overlade til skilærerne at undervise. Som forældre kan man kigge med lige i starten, men ellers trække væk og helst holde sig på afstand, mens der undervises. Til gengæld må forældrene gerne komme i frokostpausen og være sammen med børnene. Og dermed kan forældre også være med til at sikre at børnene får noget sundt at spise.

Skiskoleundervisningen foregår i hold, og der tages altid hensyn til de svageste i gruppen, så alle kan følge med. Er man 10-12 år og nybegynder, kan det være en idé at finde sammen et par stykker eller tre og så leje sin egen skilærer.

– Begynderholdene er typisk for mindre børn. 10-12-årige lærer fantastisk hurtigt og et par timers intensiv undervisning med en skilærer betyder, at de måske kan springe de første par trin på skiskolen over.

Til gengæld er det alle tiders ide at tage en skiundervisning senere i forløbet og ikke mindst til de børn og unge, der måske har stået på ski både 5 og 8 gange. Skiundervisningen kan sikre endnu bedre skiløb. Nogle børn er måske lidt generte ved at komme i gang med skiundervisningen men som forældre kan man roligt skubbe lidt på.
Det giver pote i længden.

De fleste børn lærer at stå på ski langt hurtigere end deres forældre. Og for mange skiforældre er det værste tidspunkt, når de ikke længere kan følge med deres børn, enten fordi teknikken ikke rækker, eller fordi benene kræver pauser oftere hos de voksne end hos børnene.

Udstyr
Udstyret behøver ikke at være så dyrt, som man kan få indtryk af ved at kigge i butikker.

Selve skiudstyret bør man leje. Børn vokser, og udstyret skal passe. Skiworld anbefalder at I lejer skiudstyret hjemmefra f.eks. via skirejsebureuaet. Det er langt det nemmeste og hurtigste, når I kommer frem til skidestinationerne. Og så står der typisk også en skiguide, der hjælper på vej og som kan sproget. Det giver tryghed og i skiudlejningsbutikkerne får man sjældent udstyr, der er mere end to år gammelt, og skulle støvlerne ikke passe perfekt, kan de blot byttes.

Bindingerne skal indstilles efter vægt, så husk at have den præcise vægt på børnene, så udstyret bliver indstillet rigtigt. Det handler om sikkerhed. Husk også at få en hjelm; og MEGET gerne rygskjold til de lidt ældre. Og gå foran med et godt eksempel. Ta’ selv skihjelm på!

Vælg ski som er nemme at styre
Skiworld har ofte oplevet, at forældrene vil have lange ski til børnene. Det er helt forkert. De er vanskeligere at styre. Længden giver mere hastighed, men det har børnene ikke brug for. De skal nok få fart på. De har brug for ski, som er lette at styre. Bureauernes guider hjælper som regel med at leje udstyr ved ankomsten og giver gode råd.
En vigtig del af tøjet er handskerne. Børn leger med sneen, så handskerne skal være vandtætte og godt forede. Læg et par ekstra handsker i børnenes lommer til skiskolen.

Undertøjet skal gerne være af et blandingsprodukt med uld og kunststoffer. Børn sveder ikke så meget som voksne, så det skal først og fremmest være varmt.

Mange giver børnene tre par sokker på, så de i hvert fald ikke fryser tæerne. Det er helt forkert. Der må kun være ét par sokker i skistøvlerne. Så kan tæerne bevæges og dermed holdes varme.

Der er ingen grund til at investere i dyre skidragter til børnene. En almindelig flyverdragt er glimrende. Det er bedst med en heldragt, som ikke skiller, så der kommer sne på mave eller ryg under leg i sneen.

Et par skibriller er helt nødvendige til børnene. De tjener både til at holde sne væk fra øjnene og til at beskytte mod solen. Husk også solcreme og læbepomade. Lys, vind og kulde bider hårdt i huden – også selv om solen ikke brager ned over pisten.

Og husk – skiløb er en leg. Børnene skal ikke presses og stresses af voksne, men gerne hjælpes til at lære gennem leg.


Udgivet

i

af

Tags: