Amsterdam er fræk – men stadig for børn

Amsterdam er en speciel by. Den frække bydel – Red light hvor et vrimler med frække damer i vinduerne og coffeeshops, hvorfra der siver en sød, krydret duft af hamp og pot. Ikke hverdagskost for mange danskere, og slet ikke for børn. Hvis man vælger Amsterdam, så bliver nøgne damer og hash-dufte en del af hverdagen.

Med hele den centrale del af Amsterdam som Red light, kan det reelt ikke være anderledes, med mindre man vælger at gå med bind for øjnene.

Jeg havde da også mine overvejelser i forhold til mine børn på 15, 13 og 9 år.

Tænkte om de ville opleve det som pinligt, grænseoverskridende osv., men mine bekymringer viste sig overflødige.

Første dag var det lidt mærkeligt, men allerede anden dag var det nærmest helt naturligt at gå blandt halvnøgne damer på alle sider.

Men Amsterdam er jo også så meget andet. Megastore attraktioner til de mere skjulte.

Vi prøvede begge dele.

Rejsen
Vi tog toget hele vejen til Amsterdam for kun 1.300 kroner retur for fire personer.. Det er knag’me billigt.

Tricket er at bestille billetter seks måneder før rejsen. Her er internationale togbilletter super billige, mens de stiger støt og kraftigt jo tættere man kommer på ferien. Så være tidligt ude.

Vi tog nattoget kl. 21 fra Kolding og lander relativt veludhvilet i Amsterdam kl. 10.30 næste morgen.

Til prisen er der ikke liggepladser, men kupeerne er indrettet så man kan smække benene op på sæderne overfor, så vi fik faktisk det meste af en nats søvn.

Overnatning
Vi elsker jo hostels. På Hostelworld fandt vi City Shelter, som ligger fuldstændig centralt. Her fik vi et værelse kun for os med fire senge til ca. 3.500 kr. for fem overnatninger inkl. Morgenmad. Ikke superbilligt, men overnatning i Amsterdam hører ikke til i den billige ende.

Hvad oplevede vi?

Anne Frank Hus:
Pensum og et absolut must for alle børn. Så mine børn skulle have set filmen om hende og læst bogen om Anne Frank inden vi tog af sted. Museet er fantastisk. Selv om det er massivt besøgt, så er der alligevel en helt speciel stemning, som ikke er ødelagt af de mennesker og så går man i de oprindelige bygninger, og står lige pludselig i Anne Franks barneværelse.

Museet åbner kl. 9 og der er køen allerede en halv time, men det bliver kun værre op af dagen, så kom tidligt.

Van Gogh museum:
Også et must. Måtte bruge det pædagogiske trick for min 9-årige søn, da vi stod foran solsikke-maleriet, at det ville svare til at stå over for Messi og sige hejhej. Det gav respekt og en forståelse for, hvor vi var på kunst-hitlisten.

Duinrell:
Amsterdam har ikke et egentligt badeland/forlystelsespark, men cirka 45 minutter uden for Amsterdam ligger parken Duinrell, som ligger tæt op af Djurs Sommerland altså kombineret tivoli, forlystelsespark og vandland.

Stedet kan varmt anbefales, men vær dog opmærksom på, at tivoli allerede lukker 17.00, så kom tidligt eller start med den for vandland er åben til ud på aftenen.

Se mere på www. duinrell.com

Taskemuseum:
3.500 tasker fra 1500 tallet og frem i alle mulige former, farver og materialer. En rigtig pigeting, må man sige.

www.tassenmuseum.nl

Torturmuseum:
Er man til det lidt mere bizarre er byens torturmuseum et besøg værd. Besøget tager ca. en halv time og vækker gru, men ikke voldsomt, så frygt ikke for nattesøvn.

Museet ligger over for Blomstermarkedet, tæt ved Heilegeweg.

Husbådsmuseum:
Et andet fint lille museum er Husbådsmuseet. Her kan man opleve, hvordan en rigtig husbåd ser ud og fungerer.

Se mere www.woonbootmuseum.nl

Leidseplein:
Hvis man er til gøgl og optrædener, så er Leidsepladsen klart den bedste i byen også bedre end Dam i centrum.

Til gengæld har Dam-pladsen stormagasiner og Madame Tussaud, men i sjæl, charme og gøgl får den baghjul af Leidseplein.

Nemo:
Man kan tage på Nemo af to grunde. Dels hvis det øsregner og elsker Eksperimentarium, så er Nemo helt oplagt, dels hvis solen skinner, så har Nemo en terasse med liggestole til fri afbenyttelse, hvor man har udsigt til hele byen.

Helt fantastisk.

På terassen er der også mulighed for at spille udendørs ”fire på stribe”, ”skak” og lege med vand for de mindste.

Eksperimentarium kan evt. kombineres med et besøg på det gamle sørøverskib, som ligger lige ved siden af.

Westerpark:
Vi blev anbefalet at tage i kulturparken Westerpark og Westergasfabriek, men blev skuffet. Det skulle være leben, men den var ikke til stede på vores dag så brug hellere tiden i Vondelparken, hvor der er meget mere liv.

Andre anbefalinger:

•Kanalrundfart
•Leg en cykel og gør som alle hollændere .. cykel og brug ringklokken.
•Jordaan-bydelen er meget, meget smuk. Nyd den og forsøg at finde nogle Hofjes (baggårde med små parkanlæg).. vi lavede det til en skattejagt

Mogens Jepsen
Sjovforbørn.dk
5. november 2009


Udgivet

i

af

Tags: