De fedeste snowparks i Sverige

Sådan vælger du den fedeste snowpark i Sverige

Et af de hastigt voksende områder i ski- og snowboardverdenen er snowparks, hvor vovehalse i alle aldre kan boltre sig med store og små ”jumps”, ”staircases”, ”mailboxes”, ”jumpboxes”, ”jibs” og andre elementer. For mange er det netop snowparkerne, som er skiferiens absolutte højdepunkt. VisitSweden har bedt en dansk snowpark-ekspert til råds om, hvordan du vælger den bedste snowpark.

Snowparkerne tiltrækker mange ungdommelige vovehalse, og det er her nyudviklingen i ski- og snowboardverdenen sker. Det er i snowparkerne morgendagens nye stjerne bliver fundet, og det er miljøet i og omkring snowparkerne som ski- og tøjproducenterne flokkes om. Men snowparkerne er ikke kun for teenagere i store, farvestrålende outfits. Her er også plads til både børn og voksne, der ønsker sjove og udfordrende oplevelser på skiferien. Mange snowparker har nemlig flere forskellige niveauer, så alle kan være med.

Snowpark-ekspert Kasper Kiertzner giver her nogle gode råd til at vælge den bedste snowpark. Han er journalist og redaktør på skiers.dk, og testet snowparker i hele verden:

1) Gå efter en skisportsdestination, hvor der er flere forskellige snowparks. Eksempelvis Kläppen i Sverige, som fra denne sæson 2011/2012 har tre snowparks. En grøn, en blå og en rød/sort park. På den måde kan alle i familien være med.

2) En god snowpark har sin egen lift, så kig nøje efter liftforholdene, når du vælger skiområde. Hvis de er gode, kan du nå rigtig mange runs ned igennem parken og få en intensiv dag uden liftkø.

3) Det vigtigste for en park er, at den bliver vedligeholdt. Dels ved hjælp af pistemaskiner, der klargør hoppene, men også af parkpersonalet, som dagligt går rundt og ”håndshaper” i parken. Det vil sige, at hvis der eksempelvis er små huller i landingen, bliver det ordnet. Så undersøg om ”snowparkerne” har egne hjemmesider eller blogs. Det giver en god indikation af parkens standard.

4) En god snowpark er karakteriseret ved mange forskellige muligheder og elementer. Eksempelvis forskellige hop, boxes, rails, halfpipe osv. En snowpark skal være et stort legeland, hvor man aldrig keder sig. Mange steder i Sverige er snowparken tilknyttet skiskolen. Her kan børn, unge og voksne lære de mest basale tricks, og det er en rigtig god måde at komme i gang på.

5) Når du går efter en god snowpark, er det også vigtigt, at terrænet ikke er for fladt eller for stejlt. Du skal kunne kontrollere sin fart til de forskellige elementer, så du kan nå så mange ”jumps”, ”mailboxes” og ”jibs” som muligt.

Kasper Kiertzner, arbejder hos skiers.dk. Han har stået i snowparks de seneste 10 år, blandt andet en sæson i Mammoth Mountain, USA, der har en af verdens bedste snowparker.

De svenske snowparker er blandt Europas bedste
Sverige har fostret nogle af verdens allerbedste freeride- og freestyle-skiers og snowboarders. Det skyldes blandt andet, at Sverige har flere af Europas allerbedste snowparker. VisitSweden har sammen med Kasper Kiertzner udvalgt nogle af de allerbedste:

Kläppen:
De 10 seneste år er Snowparken i Kläppen blevet kåret til Sveriges bedste snowpark ni gange – det siger næsten alt. Snowparken har egen lift, tre forskellige linjer, så både børn og professionelle kan være med. Du får svært ved at finde en bedre snowpark noget andet sted i Europa.
Video fra Kläppens snowpark: http://klappen.se/sv/Vinter/Skidakning/Snowpark/Snowpark-filmklipp
Se mere information her: http://skiferie.visitsweden.com/skiomraader/klaeppen

Funäsfjällen:
Årets park 2011 i Sverige ligger i Funäsfjällen. Funäsfällen vandt et mulehår foran de sidste mange års vindere Kläppen, og begrundelsen ved Transition Winter Awards 2011 lød således: ”Tonvis af passion, mange års erfaring med at shape parken, masser af detaljer og finesse i alle elementerne”.
Video fra Funäsfjällens snowpark http://www.freeride.se/video/24980/
Se mere information her: http://skiferie.visitsweden.com/skiomraader/funaesfjaellen

Idre Fjäll:
Snowparken i Idre Fjäll er på et meget højt niveau. Her finder du både gode kickers, rails, boxes og endda en quarterpipe. Her er nok udfordringer til alle, både erfarne og uerfarne freestylere. Og som en lille kuriøs detalje hentede man forrige år Kläppens parkshaper til Idre Fjäll, hvilket er med til at understrege ambitionerne.
Video fra Idre Fjälls snowpark: http://www.youtube.com/watch?v=db-TeuZ4iUw
Se mere information her: http://skiferie.visitsweden.com/skiomraader/idre-fjaell

Åre:
Den vel nok mest kendte af alle svenske freeriders Jon Olsson holder hvert år en kæmpe konkurrence for freeride og freestyle verdenseliten i netop Åre. Snowparkerne i Åre byder nemlig på alt, en freestyle skier kan ønske sig. Og så er der op til flere snowparker i skiområdet, som er designet på forskellige niveauer, så alle kan være med. Det gør sig ikke bare gældende i Åre, men i stort set alle skiområder i Sverige.
Video fra Jon Olsson Invitational 2011: http://www.youtube.com/watch?v=mGoergq3BFI
Se mere information her: http://skiferie.visitsweden.com/skiomraader/skistar-aare

16. december 2011


Udgivet

i

af

Tags: