Singlefamilier og Feriefryd !

Mulighederne for en fantastisk ferie er forsat mange, selvom I er blevet en lille singlefamilie. Uanset om I har lyst til ferieoplevelser med afsæt i det dejlige danske, eller drømmer om fjerne himmelstrøg, kan I få en uforglemmelig én på opleveren sammen. Når én dør lukkes er det så heldigt, at en ny åbnes.

Mulighedernes land
Tilbuddene til singler med børn vokser stødt, og du kan glæde dig til at gå på jagt efter nye eventyr sammen med dit barn på en helt ny måde. Vigtigst af alt er, at holde øjne og øre åbne for mulighederne og sindet ikke mindst, så du og din singlefamilie kan hoppe ud i nye oplevelser, selv om I ikke mere er en traditionel kernefamilie. Jeres fritid vil forsat blive rig på skønne minder.

Hvad skal vi lave spørger vi hinanden?!
Som single har du måske først og fremmest brug for et feriefællesskab sammen med andre voksne, hvor du ikke er alene sammen med dit barn, og hvor der samtidig er et lege- og interessefællesskab for børn og unge. Som enlig er pengepunge ofte lidt mere slatten. Derfor kan det også være en god idé at tænke alternativt og være frisk på nye ferieformer, du måske ikke tidligere ville have benyttet.

Fokus: Hvad er jeres behov?
Når I skal finde jeres ny ferie handler det om at kigge på jeres behov pt. og tage afsæt i det. Måske er det prisen der er det vigtigste, måske er det behovet for at være sammen med andre familier, eller måske er det ønsket om at prøve en hel nye måde at holde ferie, på der er mest betydningsfuld. Pointen er nemlig også, at I skal skabe jeres egne traditioner som den skønne alenefamilie, I nu er! Behovene kan være mange og forskellige, så derfor skal I selvfølgelig have en bred buket af skønne idéer her.

Feriefællesskaber for (single-)familier
Familiehøjskole er en oplagt idé, hvis du ønsker at være omgivet af andre børn og voksne i din ferie. Du kan søge på korte kurser og familiekurser her www.hojskolerne.dk I kan både finde familiehøjskoler hvor børn og voksne er sammen hele tiden, men også højskoler hvor I vælger hold hver for sig efter interesser og alder. Familiehøjskole er meget eftertragtet så vær hurtigt ude.

Singlerejser for rejsende med børn og Fællesrejser er et speciale hos Ruby Rejser, der blandt mange produkter tilbyder singlerejser for rejsende med børn til udlandet med såvel bus og fly. Noget helt unikt og særligt, er selskabets Fællesrejser som imødekommer ønsket om at være social, idet man her rejser i en samlet gruppe under ”charterlignende principper” og en mere ”højskoleagtig” vis, hvor de rejsende i fællesskab laver mad og selv har ansvar for rengøring på hotellet. Rejseformen er dermed billigere, men tilbyder alligevel de rejsende ønsket om ferie under fjerne himmelstrøg herunder aktive oplevelser med andre (er ikke forbeholdt singler). www.ruby-rejser.dk

Singlecamping er blevet et tilbud på flere campingpladser, der løbende afholder singlecamping for singler med børn. Det sker ofte i samarbejde med singlenetværk på internettet men også på campingpladsernes eget initiativ. Her er der oplagt mulighed for at være sammen med andre ligesindede under trygge og gode former til en fornuftig pris. Har du lyst til singlecamping/aleneforældrecamping skal du google på ordet ligesom du bør opsøge singlenetværk på internettet (se afsnit herom) og/eller campingforum mhp at finde ligesindede. Endelig kan du også søge på almindelig debatsites som fx iGroups m.v.

Singlecamper.dk udgør et meget oplagt tilbud for singleforældre med lyst til camping. På www.singlecamper.dk kan du finde færdige feriepakker til aleneforældre, der gerne vil campere sammen med andre alenefamilier. I sommerferien vil SingleCamping.dk’s campingvogne og telte være placeret separat i et område på campingpladsen, så singlerne og børn har nemt ved at opleve fællesskabets glæde. En helt igennem god idé!

Ølejr er en traditionsrig og umådelig populær ferieform med megen vægt på det sociale. Samtidig er det utrolig billigt. Prisen inkluderer både overnatning, kost og aktiviteter. Der findes mange forskellige ølejre med forskellige temaer: www.oelejr.dk Selv om ølejr er primitivt, er ølejrbevægelsen meget velfungerende og særdeles populær.

Billige ferieformer
Boligbytte er en måde at spare mange penge på feriebudgettet, og denne måde at holde ferie på har vind i sejlene. Mange tilmelder sig et site, der giver adgang til en stor database med andre der ønsker at bytte bolig i ind- og udland. Derefter handler det om selv at være aktiv byttesøgende og heldig ikke mindst! Sites der formidler boligbytte er der mange af, men du kan også prøve via avisen, private kontakter eller et af de forum på nettet, hvor du i øvrigt er aktiv. Du skal naturligvis sørge for at sikre dig og sætte dig grundigt ind i reglerne.

Cykelferie kan gøres både billigt og dyrt alt efter temperament, ønsker og især graden af komfort. Der er altid mange penge at spare ved at se sig godt for, finde gode tilbud, låne sig frem blandt venner, bekendte og familie når det gælder grej og udstyr og i det hele taget tænke kreativt inden ferieturen starter. Læs også artiklen ”Jeg er så glad for min cykel” På cykelferien ønsker nogle at sove i telt i naturen, i shelter, på camping eller benytte sig af vandrerhjem. Som noget helt nyt har 12 Danhostels fået Aktiv Danmarks cykelmærke, som viser, at de har specialiseret sig i at tage imod cykelturister, der er et særligt tilbud for jer der gerne vil have en særlig billig ferie.

Camping er generelt en billig ferieform og findes i et utal af varianter både i Danmark og i udlandet. Camping er en meget social ferieform, men du bør overveje om du som voksen har brug for at tage af sted sammen med andre singler via et netværk eller om du er frisk på selv at tage kontakt når børnene skaber nye relationer.

Har I lyst til at komme til udlandet i en billigere udgave end charterferie og har du ikke selv lyst, mod eller mulighed for at køre langt mod syd alene er flycamping oplagt. Det fine ved at flyve mod syd er, at I der kan stole på vejret og telt altid kan gå an. Leveomkostningerne vil oftest også være mindre mod syd. I udlandet er Mobilhomes imidlertid meget udbredt, men det er i et højere prisleje. Blandt de mange udbydere af flycamping er fx Ruby Rejser, Dansk Flyferie, Øster Lindet Rejser og Sun Tours.

Uanset hvordan I holder campingferie vil det være en ideel ferieform for børn især, da der her er rigtig gode rammer for at de kan komme i kontakt med hinanden og få gode venskaber hurtigt.

Naturcamping er en lidt billigere, populær og attraktiv campingform herhjemme fordi der her lægges vægt på det enkle campingliv, uden luksuriøse faciliteter og i stedet glædes over naturen! Foreningen Back to nature viser vej til naturcamping: www.backtonature.dk

Ferie på landet er også en relativ billig ferieform og findes i mange forskellige former som beskrevet i artiklen ”Der er så dejligt ude på landet ” Ganske kort kan b.la. nævnes:
Bondegårdsferie som dækker over både værelser og lejligheder.
Ferie på Landet er selvstændige ferielejligheder på gården eller små huse nær ved. Ferie på Landet er et populært ferietilbud, der kan ses som en pendant til sommerhus og ferielejlighed blot i landlige omgivelser og til en yderst fornuftig pris.
Landbo Camping og privatleje på gårde er tale om privat leje på gårde af forskellig art indenfor camping, værelser og lejligheder.
Økologisk Bondegårdsferie er bondegårdsferie hvor I samtidig kan tænke på natur, sundhed og dyrevelfærd på én gang. Vælger I ferie på landet er det vigtigt at gøre jer tanker om hvad jeres forventning, behov og ønske er så I vælger den rigtige ferie på landet da mulighederne er ganske mange også indenfor hver kategori.

Privat indkvartering er som oftest billigere hvad enten der er tale om sommerhus, lejlighed i byen eller på landet ligesom det samme gør sig gældende i udlandet hvor du kan leje ferieboliger af alle typer gennem private. Hvis du selv sammensætter din ferie kan du gøre brug af forskellige tilbud, gode kontakter og attraktive kampagner. Tit kan du få flybilletter til få kroner men husk at der kan medfølge meget ”ekstra” i bagagen før billetten er bestilt. Du skal kort og godt tage forbehold for alle eventualiteter når du lægger budget og planlægger ferien. Overvej hvilke fordele og ulemper der er. Det er vigtigt at læse om dine rettigheder og bære dig fornuftigt ad. Du finder privat indkvartering via internet, opslag i butikker, din arbejdsplads, annoncer i aviser, fagblade m.m. og kontakter via venner, bekendte og familie. Her er absolut mange penge at spare!

Busferie til udlandet kan være en udmærket mulighed for singler med større børn. Hvis I i forvejen er vant til bilferier mod syd, vil busferien ikke blive et større problem så længe du har sørget for underholdning af forskellig slags. Undervejs vil I få god mulighed for at komme i snak med de andre gæster i busselskabet.

Vandrerhjem kan være lig med både billig og social ferie, hvis I vælger at blive samme sted igennem hele ferien, så I har mulighed for at lære andre gæster at kende og kan lave jeres egen mad på stedet. Ved at vælge overnatning i fællesrum, får I den billigste overnatning og mulighed for at møde andre mennesker på tæt hold. Vandrehjem findes i mange prisklasser og med mange forskellige faciliteter, tilbud og aktiviteter.

Friluftsliv inkluderer flere forskellige former for ferie og overnatning, der som oftest hører til de billige af slagsen. Vandreferie er en klassiker der både kan være en meget social aktivitet i forening med masser af andre mennesker, men også foregå stille og roligt på egen hånd. Kanoferie og kajakferie er to ret forskellige ferieformer. Kanoferien kan I hoppe ud i som novicer, mens kajak kræver et kursus først. Kanoferien har vundet stor popularitet og I kan fx købe færdige pakker, hvor der er stop ved forskellige campingpladser undervejs på ruten med adgang til telt. Mulighederne er mange.

Singlefællesskaber nye veje til store oplevelser
Internettet og de mange nye sociale fællesskaber der er opstået på internettet er lig med rigtig mange muligheder for dig som singlefamilie. Her kan du møde andre i samme situation som du selv, og fx finde rejsekammerater og venlige sjæle der har lyst til at bytte lejlighed eller hjem i en ferieuge.

Singleplus.dk er et særligt anbefalelsesværdige site for singleforældre, der kan bryste sig af at have mange aktive medlemmer, der tit og ofte bruger netværket til at arrangere fælles ferieoplevelser med andre singlefamilier. De fælles ferieoplevelser tæller alt fra forlængede weekends i sommerhuse, over naturture med overnatning i shelter til længerevarende rejser til udlandet. Blandt de populære ferier der tiltrækker hundreder af singler med børn er især musikfestivalerne. Singleplus.dk står som medarrangør af enkelte ferieevents for brugerne og blandt disse er Langelandsfestivalen og fællescamping på Jesperhus. Singleplus.dk er oplagt for singler med børn, der søger nye ferieoplevelser sammen med ligesindede. Her er noget for enhver smag! www.singleplus.dk

Kristne fællesskaber kan også være vejen til fine ferieoplevelser som fx det kristne netværk Aleneforældre.dk www.aleneforaeldre.dk og hos KFUM/KFUK er der også sommerlejre for enlige forældre og deres børn: www.kfum-kfuk.dk.

Har du også overvejet?!
Humanitære organisationer m.fl. og deres sommerlejre og kolonier kan også være en mulighed, hvis du har en særlig anstrengt økonomi eller din situation på anden vis gør, at du og dit barn har brug for en ferie som du har svært ved selv at sørge for. Red Barnet, Frelsens Hær, Foreningen til støtte for Mødre og Børn, Dansk Folkehjælp, Mødrehjælpen samt flere andre kan hjælpe, men det er ikke nemt at komme i betragtning. Du kan evt. få hjælp af din socialrådgiver. Disse muligheder er der for at blive brugt!

Ferie i fortiden er en lidt ukendt form for ferie, men ved at melde jer som familie i en af de ”fortidsfamilier” publikum kan opleve i et af de mange frilandsmuseer og kulturhistoriske oplevelsescentre vi har rundt om i landet, kan I få jer en uforglemmelig ferie. Qua den simple levevis vil der være et tæt sammenhold og ferien hører til i den allerbilligste ende. Hjemsted Oldtidspark, Jernalderlandsbyen i Odense og Lejre Forsøgscenter er nogle af de steder, der tilbyder ophold som ”fortidsfamilie”. Søg på nettet og kontakt de forskellige frilandsmuseer og kulturhistoriske oplevelsescentre, hvis en tidsrejse frister.

Nye eventyr venter!
Som enlig forsøger med et barn har du drømme og ønsker om en dejlig ferie præcis som alle andre forældre, og skal selvfølgelig jagte dem på samme måde. Din udfordring er måske, at være endnu mere kreativ og opfindsom for at nå i mål. Husk at dit barn kun får en skøn ferie når dine behov også er tilgodeset. En vidunderlig ferie rig på minder afhænger heldigvis ikke af prisen og hvor mange kilometer I er rejst. Tænk nyt og utraditionelt! Samvær, gode oplevelser og nye spændende input er som oftest det allervigtigste! Det kan være en rigtig god idé, at du som single bruger nogle af de mange forskellige netværk for singler og derigennem udveksler erfaringer ligesom du dér, kan finde en fantastisk feriemulighed for dig og dit barn. Uanset hvad, er det dine og dit barns behov, der er i fokus når næste ferieeventyr skal forfattes!

Nønne Lønne Votborg
Skribent
Sjov for børn
sommer 2011

Din kommentar til artiklen?
Har du en kommentar eller en god ide, du har lyst til at dele med andre?

Navn:

Din kommentar:

Links
Dansk Landboturisme
Dansk Landboturisme på facebook
Landbocamping m.v.
Visit Denmarks omtale af ferie på landet

Boligbytte:
Dansk Boligbytte
Intervac Danmark
Exchange2Home
HjemBytte.dk

Flycamping:
Dansk Flyferie (fx flycamping)
Sun Tours (fx flycamping)
Øster Lindet Rejser

Naturlejrpladser:
VisitDenmark
Teltpladser
Overnatning i naturen

Singlecamping:
Lohals Camping
Tempelkrogens camping

Ferie i fortiden:
Museer i Danmark (her kan du få idéer til hvor I kan finde en “rejse til fortiden”
Hjemsted
Jernalderlandsbyen
Lejre Forsøgscenter

Læs også mere her:


Udgivet

i

af

Tags: